1963.11.22. 12:30 - USA legfiatalabb elnökét, John Fitzgerald Kennedyt halálos lövés éri, az elnöki limuziban és az emberek közt kitör a pánik. USA negyedik és egyben legemlékezetesebb elnökgyilkosságát rengeteg teória veszi körül, de egy biztos: a gyilkos megúszta a börtönt.

börtönsprint
Hátul Kennedy és felesége Jacqueline,
előttük a texasi kormányzó és felesége,
illetve a sofőr és Roy titkosügynök

Miután Kennedy elnöki limuzinja elindul a dallasi Love Field repülőtérről, Main Streeten és a Houston Streeten keresztül haladva elérnek oda, ahol Kennedy agyát darabokra lövik. 

Az Elm Street-i tankönyvraktár épületébl eldurran az első lövés; az elnököt eltalálja, azonban nem ez mondja ki a végső ítéletet. Connaly, a texasi kormányzó megfordulna, ha bírna, először jobbról, majd balról kíséri meg amikor a második lövés már őt találja el. Connaly vallomása, miszerint megpróbált megfordulni, megegyezik a töltény behatolási szögével - balra 27 fok. Mondhatni, hogy a felesége mentette őt meg, ugyanis olyan erősen szorította az öléhez, hogy ezzel gyakorlatilag elzárta a mellkasi sebet.

„Megölték a férjemet [...] a kezemben van az agya”

Az utolsó - harmadik - lövés Kennedy fejének hátsó, jobb oldali részét találta el, aminek következtében az autót szerteszét csont és agydarabkák borították be. Jacqueline a sokk következtében - érthető módon - felmászott a csomagtartóra és férje agyának egy darabja után nyúlt, majd visszaült a helyére. Clint Hill, a titkosszolgálat ügynöke már az első lövés után az elnöki kocsi után szaladt és a fellépőjére állva saját testét áldozta volna fel páncélként, de ekkor már nem dördült el több lövés. 

Mi történt ezután? 

Howard Brennan kazánszerelő meglátta Lee Harvey Oswald alakját amint a tankönyvraktár ötödik emeleti ablakjából lövést ad. Miután szólt egy rendőrnek, később azok az épület kijáratait lezárták. Kennedyt a Parkland Memorial kórházhoz szállították, de késő volt. Léteznek teóriák mely szerint a harmadik lövést egy titkösügynök adta le véletlenül, s olyanok is, amelyek szerint a három lövés közül az egyik mágikus golyója Kennedyn áthatolva elfordult és eltalálta a kormányzót is. A lényegen nem változtat: az elnök meghalt, és ezt egy rövid filmen is láthatjuk, Abraham Zaprudernek hála, aki kamerájával rögzítette az eseményeket. A gyilkosság nyomozására megalakított (nem hivatalos nevén) Warren-bizottság '64-ben átadta az akkori új elnöknek a Warren-jelentést, később azonban még egy lerakatnyi kötet iratot titkosítottak 75 évre.

LEE HARVEY OSWALD

5,6 másodperc alatt 3 lövés egy nem automata puskával - ez volt Lee legnagyobb "érdeme". Ezek után elsétált, találkozott pár rendőrrel - és azok látván, hogy itt dolgozik elengedték - megivott egy üveg kólát és hazament. Otthon átöltözött, zsebre vágta a revolverét, majd hogy az utcán egy rendőrautó állt, bedugta a fejét a jobboldali ablakon és beszélgetni kezdett a kopóval. A rendőr kiszállt - jutalmul négy golyót kapott. Lee belógott egy moziba, ahol a kiérkez rendőrök Tippit meggyilkolásának gyanújával letartóztatták.  

börtönsprint
Lee Harvey Oswald

Máig nem tudni milyen szándék vezérelte, hogy végrehajtsa a merényletet. Egyesek azt állítják, hogy a KGB vagy maffia bérelte fel és csak egy báb volt az egész színjáték alatt, aki elvitte a balhét. Annak ellenére, hogy az FBI és a CIA is megfigyelte, véghez vitte akaratát.

börtönsprint
Forrás: www.tortenelemcikkek.hu

A rendőrségen töltött két napja alatt minden kihallgatáson ártatlannak vallotta magát - letagadta a fegyver birtoklását, Kennedy és Tippit halálát is. Azonban elismerte, hogy az eset után hazament, és átöltözött majd revolverrel ment az utcára. Sőt, azt is állította hogy a három lövés alatt ő mindvégig az ebédjét fogyasztotta az első emeleti ebédlőben. Természetesen az ő szava kevés volt a két arra elhaladó munkás szava ellen, akik nem látták őt ebédelni akkortájt.

Hogy úszta meg a börtönt?

A rendőrfőkapitányságról a Texas megyei börtönbe szerették volna átszállítani egy páncélozott járművel. Itt is elkövették ugyanazt a hibát, ami az elnök végzetét is okozta: nyilvánosságra hozták a szállítás napját - az elnök esetében pedig már november elején lehetett tudni az útvonalat. Jack Ruby, amerikai bártulajdonos Oswald letartóztatása után a rendőrökkel ápolt jó kapcsolata révén feljuthatott hozzá, az amúgyis szigorúan őrzött gyilkoshoz.

börtönsprint
Jack Ruby lelövi Lee-t

Legközelebb november 24-én "találkoztak", amikor Lee-t kivezették a rendőrfőkapitányság épületéből, és 11 óra 21 perckor Jack Ruby egy golyót eresztett az elítéltbe. Nagyon véletlen csak, hogy épp odaért, mivel már csak pár lépést kellett volna megtenniük (mármint Lee-nek és a hozzábilincselt két detektívnek), és biztonságosan a hűvösre kerül.
A már így is erősen vérző Lee-t a Parkland Memorial kórházba szállították, s éppúgy mint az elnök, délután egy óra után elhunyt. Jack Ruby sorsa a halálraítélés lett volna, de ez alól felmentették - később a rák vitte el. 

Minden bizonnyal több száz oldalas akták porosodnak valahol e három nap eseményeiről, amelyek valamilyen szinten megfordították a történelem kerekeinek őrlésirányát. Lee Harvey Oswald bár "megúszta" a börtönt, de az életével kellett fizetnie. Az elnököt is, s őt is ugyanazon a napon, 1936. november 25-én helyezték végső nyugalomra.